Şanlıurfa'da güneş enerji sistemleri ile tarımsal sulamada ilk somut adım

Şanlıurfa'da güneş enerji sistemleri ile tarımsal sulamada ilk somut adım

Şanlıurfa'nın Viranşehir Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından Karacadağ Kalkınma Ajansına sunulan "Tarımsal Sulamada Güneş Enerji Sistemleri (GES)" projesi fizibilite sözleşmesi imzalandı. Projeyle sulama maliyetlerinin minimize edilmesi hedefleniyor.

Şanlıurfa'da güneş enerji sistemleri ile tarımsal sulamada ilk somut adım

İlçenin en büyük geçim kaynağı olan pamuk yetiştiriciliğinde enerji maliyetlerinin en aza indirilmesi için Kaymakam Ömer Dereci'nin talimatı ile hazırlanan "Tarımsal Sulamada GES" projesi Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilerek taraflar arasında sözleşme imzalandı.

"Tarımsal Sulamada GES" Projesinin fizibilitesinin hazırlanması amacıyla yüklenici firma yetkilileri Süha Durak, Aydın Danacı ve Kaymakamlık Proje Ofisi Koordinatörü Fethi Üncal ile bir araya gelen Kaymakam Ömer Dereci, yürütülecek çalışmaların yol haritasını değerlendirdi.

800 bin dönüm sulu araziye sahip Viranşehir'de mevcut arazilerin tamamında artezyen kuyuları ile sulama yönteminin uygulandığını dile getiren Kaymakam Ömer Dereci, bu yöntemle sulama yapmanın çiftçiye çok yüksek maliyetler çıkardığını kaydetti.

Çiftçileri ekonomik olarak çok fazla yıpratan enerji maliyetlerini en aza çekmek için uzun süredir saha çalışması yürüttüklerini kaydeden Dereci, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Viranşehir toprak ve su zengini, temel geçim kaynağı çiftçilik ve hayvancılık olan bir ilçemiz. Çiftçilerimiz enerji konusunda yaşadıkları sorunları her fırsatta bizlere iletiyordu. Bu soruna kayıtsız kalamazdık. Sorunun çözümü noktasında uzun süredir saha çalışması yapıyoruz. Sorunun paydaşı olan taraflarla görüşmeler gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz verilerden hareketle enerji sorunun yanında çiftçinin üretim faaliyetindeki diğer giderlerini de karşılayabilecek proje fikri geliştirdik.

Güneş Enerji Sistemleri ile tarımsal sulama

Viranşehir güneşlenme gün sayısı ve güneşlenme süresi açısından Türkiye'nin en şanslı ilçelerinden biri olduğunu anımsatan Dereci, "Güneş Enerjisi Sistemlerini Viranşehir'de tarımsal sulamada yaygınlaştırabilirsek, çiftçilerin enerji maliyetini en aza çekebilmemiz mümkün olacaktır. Yenilenebilir Enerji Sistemlerinden güneş enerjisini Viranşehir'de yaygınlaştırmak için çiftçi örgütlenmelerine ihtiyaç duyuluyor." şeklinde konuştu.

Dereci, "Fizibilitesini yaparak projelendireceğimiz ve model olacak 1 MW Güneş Enerji Santrali ile 1000 dönümlük araziyi sulamayı hedefliyoruz. Projemizde örgütlenme modelini Tarımsal Sulama Kooperatifi şeklinde tasarlayacağız. Kooperatif çatısı altında örgütlenen çiftçilerimizin sulama şekli, ilaçlama ve gübreleme yöntemleri dâhil tüm faaliyetlerini tek elden yöneteceğiz. Bu şekilde hem sulamada su ve enerji tasarrufunu sağlayacak hem de yanlış sulama, ilaçlama ve gübreleme faaliyetlerinin önüne geçmiş olacağız. Tarımsal Sulama Kooperatifi bünyesinde kurulacak olan Güneş Enerji Santralinden çiftçimizin enerji ihtiyacını karşılayacağımız gibi sulama sezonu dışında santralden elde edilecek gelirle kooperatife üye çiftçilerin sulama araç gereçleri ile makina, gübre, ilaçlama ve mazot gibi girdilerini de temin edebileceğiz. Tarımsal Sulamada GES Projemizin fizibilite çalışmaları sonuçlandığında çiftçilerimiz ile daha sağlıklı ve daha net bilgileri paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

İlk toplantı şubat ayında

Kaymakam Ömer Dereci, Tarımsal Sulamada GES Projesi fizibilite çalışmalarının açılış toplantısının şubat ayı içerisinde gerçekleştirileceğini kaydederek, açılış toplantısına projede paydaş olabilecek tüm kamu kurum ve kuruluşları ile STK ve destekleyici kuruluşların davet edileceklerini sözlerine ekledi. (Sabri Acet-İLKHA)